Gepost op

Aloo Toast – niet zomaar een boterham!

Aloo toast

Aloo toast is een heerlijk veganistisch alternatief voor croque monsieur/madam of zoals jullie het in Nederland heel lief “tosti” noemen. Deze Indiase aardappel toast is buitengewoon geschikt voor de picnic… Verder zijn ze voor ons een aanvaardbare manier om zoon met plezier volkoren brood te laten eten.

 

Aloo Toast Recept

 

Ik gebruik hiervoor een ouderwets toastijzer uit India dat je direct op de gas plaats. Dit dingetje maakt de beste toasts ter wereld!! Lekker krokant aan de buitenkant, smeeuïg zacht brood vanbinnen.



Al wat je dan nog te doen staat is de toasts serveren, misschien wel in dit leuke Mogra serveerkommetje! De toasts gaan goed samen met muntkoriander chutney of ketchup.

Aloo toast recept

Gepost op

Glutenvrije Snack

(Glutenvrije) Indiase Snack: Dahl Tikkis

Gisteren besloot ik een grote pressure cooker Masoor Dahl (rode linzen curry) te koken en met de overschot maakte ik vandaag een overheerlijk vakantiesnackje voor zoonlief.

Het gebeurt niet vaak dat er Dahl overblijft in het Mogra huis. En frituren doe ik eigenlijk ook al nooit. Maar de uitkomst was zo ontzettend de-li-cious dat ik het recept tòch deel met jullie. (Deze snack kan je ook perfect glutenvrij maken!)

Glutenvrij recept snack
Dal Tikkis voor 4 personen:
  • 1 kop left-over Indiase dahl (Masoor dal, Moong dal of Chana dal)
  • 3 gekookte aardappelen, gepureerd
  • zout & chilipeper naar smaak
  • Beetje bloem, ong. 2 à 3 eetlepels (Voor glutenvrije versie: gebruik Mix B van Schär)
  • broodkruim (of glutenvrije vervanger) :half kopje
  • Chunky Chaat Masala of mangopoeder (eventueel vervangen door een beetje citroensap)
  • Semolina (voor glutenvrije versie vervang je de semolina door gv paneermeel of gv breadcrumbs)
  • Gedroogd fenugriekblad 1 lepel

Je mengt alle ingrediënten tot een deeg dat niet te hard en niet te waterig is. Je moet er namelijk balletjes van kunnen rollen die niet uit elkaar vallen! Wrijf je handen in met een beetje zonnebloemolie alvorens je begint met rollen, dat helpt om plakkerige deegfiasco’s te voorkomen.

Wanneer al je balletjes klaar zijn, bestrooi je het werkblad met geroosterde semolina of (gv) paneermeel. Rol de linzenballetjes mooi door de semolina zodat alle kanten gelijkmatig bedekt zijn. Vervolgens frituur je deze tikki’s in olie tot ze goudbruin zijn en na een beetje afkoelen kan je ze savoureren met koriander dip, raita of doodgewoon ketchup!

(Onze leuke serveerkommetjes uit gehamerd koper en RVS, tiffins en kruidendozen zijn veelal uitverkocht! Over een tweetal weken komt er een nieuwe lading binnen. Wil je verzekerd zijn van beschikbaarheid? Stuur dan vrijblijvend een mailtje met reservatie naar info@mogracollection.nl.

Gepost op

Thali met 3 recepten!

Ik ben een groot fan van Thali’s. De eerste keer zag ik ze opduiken in een Indiase Sikh tempel, iedereen at uit hetzelfde zilverkleurige vakjesbord op de grond. Na afloop is het makkelijk voor de vrijwilligers om de afwas te doen, je hebt geen zee van kommetjes die zo typisch zijn aan Indiaas koken. Dezelfde logica trekt zich thuis ook door! Bovendien vind ik de thali borden buitengewoon uitnodigend, gevuld zijn ze net een klein kunstwerkje van lekkers en mijn avondeten smaakt altijd nèt dat beetje beter uit een Thali. Je koopt ze hier.

Deze thali is gevuld met home favorites! Van links naar rechts, van boven naar onder: Komkommer als tegengewicht voor de chili, Raita (yogurt muntsaus), Aloo fry (langzaam gebakken aardappeltjes met Indiase kruiden), Rajma (Kidneybonen Curry) en Jeera rice (komijn rijst). Ik leg alle recepten stap voor stap uit! Zo zet jij straks ook moeiteloos een authentieke thali op tafel!

Indiaas koken recept

Aloo Fry

Gegarandeerd favoriet van de kids en ook erg lekker als bijgerechtje bij iedere curry. Het recept is zo easy, neem er wel de tijd voor en roer de aardappeltjes geregeld om.

Snij 5 aardappelen in kleine vierkante blokjes. Niet te groot, of ze worden veel te traag gaar.

In een pan met ruime olie, voeg je komijnzaadjes toe als de olie warm genoeg is. Vervolgens ook een halve theelepel Kurkuma. Nu de aardappeltjes erbij en omroeren maar.

Zout naar smaak, 1/4e theelepel rood chilipoeder, 1 theelepel Mango poeder en een klein snuifje garam masala mag er halverwege ook bij.

Nu is het zaak om de aardappeltjes heel vaak om te roeren zodat ze egaal (licht)bruin worden langs alle kanten, zonder dat de kruiden verbranden.

Afwerken met verse koriander of Kasoori methi (gedroogd fenugriekblad).

Raita

Het Indiase zusje van tzatziki. Je hebt tientallen manieren om raita te maken, maar de mijne gaat zo:
Aan een kommetje natuuryoghurt voeg je toe;

  • halve fijngesneden ui

  • stukje komkommer geraspt of in kleine blokjes gesneden

  • 1/4e theelepel zout

  • 1/2e theelepel geroosterd komijnpoeder

  • 1/2e theelepel chunky chaat masala of mangopoeder

  • wat vers gehakte munt en eventueel koriander

Dit makkelijke en heerlijke sausje dat overal bij past, doet de smaak van al je andere gerechten een stapje omhoog nemen!

Rajma Curry

Kidneybonen zijn ontzettend voedzaam en lenen zich uitstekend in combinatie met een Indiase gravy. In een vegetarisch dieet zijn ze praktisch onmisbaar. Dit gerecht is typische dagdagelijks kost in Punjab, en tevens favoriet van man- en zoonlief!

Traditioneel kook je kidneybonen in een pressure cooker. Je weekt dan de bonen in water overnacht, en kookt ze de volgende dag zacht in de pressure cooker. In dit recept gebruik ik blikbonen.

Voor de saus:

  • 2 uien fijn gesneden

  • 1 lepel gember & look fijn gestampt

  • half blik tomaten fijn gemixt of 2 verse tomaten gepureerd

  • 1 theelepel komijnzaad

  • 1 fijn gesneden groene chilipeper

  • 1 theelepel Kitchen King / Rajma Masala (te koop bij de Indiase supermarkt)

  • 1 soeplepel korianderpoeder

  • snuifje kurkuma

  • 1 blik Kidneybonen

De werkwijze:

Als de olie warm genoeg is, voeg je het komijnzaad toe. Een halve minuut later, de gember en look en de chilipeper. Vervolgens de uien erbij, een snuifje zout erover en lichtjes laten bruin.

Hierna voeg je alle kruiden toe, roer je even door, en voeg je vervolgens de tomaten toe. Nu kan het deksel op de pan en laat je alles goed inkoken. Regelmatig roeren.

Als de tomaten zich afscheiden van de olie, voeg je de kidneybonen toe en ook een kop water. Afhankelijk van welke dikte je de saus wil geven, voeg je meer water toe met eventueel een beetje maïzena voor binding.

Afwerken met verse koriander of fenugriekblad fijn gestampt, en heerlijk in combinatie met Jeera Rice!

Jeera Rice

Een simpel bijgerecht als rijst smaakt nog veel beter als je er een klein beetje liefde aan toevoegt.

In een bodempje olie, voeg je 1 theelepel komijnzaad toe. Als de komijn zijn aroma vrijgeeft, voeg je een halve ui julienne gesneden toe. Goed omroeren en de ui laten bruinen. Als de ui gaar is, doe ik er 1 grote koffiekop Basmati Rijst bij (goed voor 2 à 3 personen). Voeg ook zout naar smaak toe (of 3/4e theelepel zout) en meteen daarna 2 koffiekoppen water.

Nu het deksel erop en aan de kook brengen. Als het water kookt, laat je de pan 10 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Doe in tussentijd het deksel nièt open, hoe verleidelijk ook. Na tien minuten draai je het vuur uit en laat je de pan nog 5 minuten ongeopend op het vuur staan. Daarna is je perfect gekookte rijst helemaal klaar!

Gepost op

Hoe Mogra is ontstaan.


Wie ben ik?

In 2010 nam ik een beslissing die mijn leven een heel nieuwe koers heeft ingestuurd! Ik besloot in het kader van mijn masterthesis een 3tal maanden in India door te brengen voor veldwerk en natuurlijk ook reizen. Als 23 jarig meisje trok ik op m’n eentje een onbekende wereld in die mij altijd mateloos gefascineerd heeft! Het hele verhaal is voor een volgende keer, maar de clue van het verhaal is dat ik er mijn lief vond en een jaar later getrouwd was. Opeens kreeg ik er een grote Indiase schoonfamilie bij en vermengde mijn leven meer en meer met India!

Hoe ontstond Mogra?

Bij het oprichten van Mogra, stond één intentie centraal. Zaken doen in India op een persoonlijke manier die niet alleen mijn liefde voor het land voedt, maar die ook haar mensen ten goede zou komen.

Dat ik textielproducten ging verkopen, was al snel beslist. Mijn passie voor Indiaas textiel gaat vér terug in de tijd. Bij ieder bezoek aan India, neem ik liefst twee koffers vol stoffen, beddengoed, tafelkleden, kussens en tunieken mee naar huis! De kleuren en texturen… ze betoveren me. Eens thuis krijgen deze mooie spullen vaak opvallend veel positieve aandacht van vrienden & familie! Dit bracht me op ideeën en steeds vaker ging ik stilletjes dromen van een eigen India project.

Wie doet er mee?

Mijn gedachten gingen verder dan simpelweg inkopen bij een groothandel en hier verder verkopen. Er moet meer spelen dan geld verdienen. Bij de vraag “Wie gaat onze producten dan maken?”, dook daarom al snel de gedachte aan Simmi op. Simmi is de buurvrouw van mijn schoonouders in India. Zij werkt samen met haar man als tailor voor de lokale gemeenschap en zij en haar familie kunnen extra inkomsten goed gebruiken.

Als ik in India ben, maakt Simmi al mijn kleding en ik heb veel bewondering voor haar. Ik had er vertrouwen in dat haar talenten verder reikten dan enkel tunieken en broeken maken, en vroeg haar of ze interesse had in samenwerken. Zij en haar man Shammi waren meteen heel enthousiast, al waren ze ook wat onzeker of ze de patronen onder de knie konden krijgen. Ze durfden maar moeilijk geloven dat hun creaties het werkelijk tot in Nederland zouden maken. Om deze twijfels weg te nemen en samen die start te maken was het duidelijk dat ik zelf naar India zou gaan. Maar dit avontuur is een nieuwe blog-post waard!

Simmi en haar man willen al een hele tijd hun huis verbouwen. Ze wonen op een bovenverdieping met 2 kinderen en leven in 2 kamers. De keuken is buiten. 1 kamer doet dienst als slaapkamer van de kinderen/woonkamer, de andere van de ouders. In de kamer van de ouders staan ook de naaimachines. Met de beperkte plaats kan Simmi en haar familie prima omgaan, maar met de intense hitte die er hangt in de zomer niet. De bovenverdieping vangt een ganse dag zon en in de zomer stijgen temperaturen makkelijk boven de 50°. Inkomsten in India zijn seizoensgebonden, maar Mogra betekent een continu inkomen voor Simmi & Shammi. De verhuisplannen worden dus werkelijkheid! We hopen dat het Simmi & haar familie in 2017 nog lukt om een koelere thuis te bouwen! Het stukje grond is er alvast, en gelukkig ligt het vlak naast hun huidige woonst.

Waarom kleinschalig en Fair-Trade?

Samenwerken met Simmi heeft ook voor ons voordelen. Ik hou ervan dat onze investeringen op deze manier rechtstreeks naar de mensen gaan die het verdienen en nodig hebben. Het geeft me verder de kans om te leren communiceren op een nieuw niveau in India, zelf patronen te ontwerpen en aan te passen aan de lokale omstandigheden terwijl we nauw samen kunnen werken met de makers. Simmi heeft geen internet of computer, maar mijn schoonouders fungeren als dagelijkse boodschappers, wat ook hun dag vult.

Zo wordt iedereen rondom mij ook een beetje blij van Mogra! En ik hoop natuurlijk vooral dat onze producten jullie dat gevoel mogen doorgeven…

Gepost op

Aloo Matar – Een authentiek recept uit India!

zAloo Matar Recept - Aardappel Erwten Curry Authentiek Recept

Aloo Matar Recept – Aardappel Erwten Curry : Een Authentiek Recept

Aardappelen en erwten zijn niet alleen dagelijkse kost in Nederland of België, ook in India staan ze vaak op het menu. Aloo Matar is een makkelijk en heerlijk gerecht dat je redelijk snel op tafel zet. Een kijkje in mijn Mogra Keuken vandaag!

Aloo Matar Aardappel Erwten Curry Recept
Recept Aloo Matar

 

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

  • Aardappelen (4 à 5 grote of 8 à 10 kleine)
  • 1 kop (diepgevroren) doperwten
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 verse tomaten in blokjes gesneden of 1/4 blik tomatenblokjes
  • 3 tenen look, geperst
  • verse gember naar smaak, ongeveer 2,5 cm fijn gesneden
  • 1 à 2 groene Chilipepers

Kruiden (Masala):

  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1/2e theelepel Kurkuma (geelwortel, Haldi)
  • 1 theelepel zout of naar smaak
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel mangopoeder
  • 1 theelepel Kitchen king (of eventueel vervangen door Vadouvan, Garam masala, etc.)
  • 1 laurierblad
  • 2 groene kardamompeulen
  • Stukje kaneel

De basis voor het gerecht is een “tadka”. Een tadka is een basis van olie + verse kruiden en specerijen, bereid op een manier die het aroma van de kruiden optimaal naar boven haalt. De tadka wordt gelijkaardig bereid voor alle Indiase gerechten, enkel de gebruikte kruiden kunnen variëren en soms ook de timing. En die timing mag niet onderschat worden!

Vaak hoor ik mensen enthousiast beginnen aan Indiaas koken, bijvoorbeeld met een veelbelovend kookboek of kookprogramma. Het resultaat ziet er vervolgens goed uit, maar de smaak zit er nèt naast. Het is niet wat je geproefd hebt in India of op restaurant. Zelf heb ik ook een hele tijd met dit probleem gekampt, maar na geruime tijd in de Indiase keuken met de vrouwen in mijn schoonfamilie, weet ik nu wat ik verkeerd deed! Je moet je tijd nemen en niets overhaasten, dàn pas proef je India.

Aloo Matar – Aardappel Erwten Curry

Voorbereiding:

  • Snij de aardappelen in plakken van gewenste dikte
  • Snij de tomaten in blokjes
  • Snij de ui fijn
  • Pureer de look & gember
  • snij de groene chili(s) fijn

Tadka

  1. Om te beginnen, zet je een wok of pan met dikke bodem op een matig tot hoog vuur. (Een gietijzeren stoofpan van het type Creuset of gelijkaardig is ideaal voor dit soort bereidingen)

    Wacht een minuutje tot de pan warm geworden is en voeg daarna een bodempje zonnebloemolie of Ghee toe.

    Test de temperatuur van de olie door 1 komijnzaadje toe te voegen. Gaat het meteen zachtjes dansen, is de temperatuur precies goed! Doet het helemaal niets, ben je te snel en moet de olie nog even opwarmen. Wordt de komijn ineens een pak donkerder, dan ben je jammer genoeg te laat! Dit vergt wat oefening maar is cruciaal voor een goede basis.

  1. Laat de komijn 30 seconden sudderen samen met de kardamom, kaneel en laurierblad en voeg daarna look & gember toe. Even roeren en daarna meteen de ui erbij. Over de ui kan je wat zout strooien, dan bruint hij sneller.

  2. Als de ui licht gebruind is, kunnen ook de overige kruiden erbij. Let wel op dat ze niet aanbranden. Na het toevoegen van de kruiden meteen goed roeren dus! Als je niet zo behendig bent met het openen van kruidenpotjes als een Godin met 8 armen, kan je misschien beter op voorhand al je kruiden in 1 schaaltje doseren en klaarzetten.

  3. Als je kruiden gemixt zijn met de ui en je hebt het geheel een halve minuut geroerd, dan kan je de tomaten toevoegen en het zout. Nu het deksel erop en sudderen!

  4. Regelmatig roeren. Na een minuut of 5 op matig vuur, zie je dat de olie zich gaat scheiden van de tomatenmassa. Dit is het moment waar je op gewacht hebt! De aardappelen kan je nu toevoegen, gevolgd door de erwten.

  5. Zorg ervoor dat alle aardappelen mooi omringd worden met de tadka die je gemaakt hebt, en laat een paar minuten koken zodat de kruiden zich goed hechten aan de aardappel.

  6. Vervolgens voeg je water toe, net genoeg zodat de aardappelen onder water staan.

  7. Laat het geheel op een zacht vuur sudderen. Minimum 20 minuten, bij voorkeur 30 à 45 minuten. De volgende dag smaakt dit gerecht nog lekkerder, omdat alle aardappelen dan doordringt zijn van kruiden.

  8. Serveer met wat verse koriander of fenugriekblad, met rijst of roti. Wij aten er nog een lekkere raita bij!

  9. Als je dit recept helemaal onder de knie hebt en je wil écht indruk maken op je gasten, neem dan zeker een kijkje bij ons traditioneel keukenassortiment in de Mogra Shop ;)!


    Potatoes & peas aren’t just common in the Netherlands or Belgium, even in India they are staple food! Aloo Matar is an easy and delicious dish that you can put on the table fairly quick.

Ingredients for 3 to 4 persons:

  • Potatoes (4 to 5 large or small 8 to 10)
  • 1 cup (frozen) peas
  • 1 large onion chopped
  • 2 fresh tomatoes diced or 1/4 tin tomato cubes
  • 3 cloves garlic, crushed
  • fresh ginger to taste, about 2.5cm finely chopped
  • 1 to 2 green chili peppers

Spices (masalas):

  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 1/2 teaspoon turmeric (Haldi)
  • 1 teaspoon salt or to taste
  • 1 tablespoon coriander powder (Dhania powder)
  • 1 teaspoon mango powder (Amchur powder)
  • 1 teaspoon Kitchen King (if not available, replace by Vadouvan, Garam masala, etc.)
  • 1 bay leaf
  • 2 green cardamoms
  • piece of cinnamon

The basis for the dish is a ‘tadka’. A tadka is a base of oil + fresh herbs and spices, prepared in a manner that best brings out the flavour of the spices. The tadka is similarly prepared for all Indian dishes, what can vary is the herbs used or sometimes the timing. And the timing should not be underestimated!

Often I hear people being really enthusiastic about trying out Indian cooking, for example with the help of a promising cookbook or cooking show. The result then looks fairly good, but the taste is just a bit off. It’s not what you’ve tasted in India or your favourite Indian restaurant. I myself have dealt with this exact problem for a long time, but after spending a considerable amount of time in the Indian kitchen with the women in my dear husband’s family, I now know what I did wrong! You should take your time and not rush, only then you will get the real taste of India.

Aloo Matar – Potato Peas Curry

Preparation:

Cutting the potatoes into slices of desired thickness

Cut the tomatoes into cubes

Cut the onion finely

Mash the garlic and ginger

cut the green chili (s) fine

Tadka

  1. To begin, put a wok or heavy saucepan over medium-high heat. (A cast iron casserole type like Le Creuset or similar is ideal for this type of preparations)
    Wait a minute until the pan is warm and then add a thin layer of sunflower oil or ghee. Test the temperature of the oil by adding 1 cumin seed. If it gently starts dancing right away, the temperature is just right! If it does nothing, you were too fast and the oil still needs warming up. If your cumin immediately goes darker, then sadly you were too late! This takes some practice but it does make a difference.
  2. Allow the cumin to simmer 30 seconds along with the cardamom, cinnamon and bay leaf, then add garlic and ginger. After a good stir, add the onions. You can sprinkle a little salt over the onions so they will brown quickly.
  3. When the onion is lightly browned, other spices can be added. Note that you shouldn’t burn them. So after adding the spices, immediately stir well! If you’re not good at juggling spice jars like an eight armed-goddess, you might better measure all your spices beforehand and get them ready in one bowl.
  4. Make sure to mix the spices well with the onions and brown them for around 30 seconds, then you can add the tomatoes and salt. Now close the lid and simmer!
  5. Regularly stir. After about 5 minutes over medium heat, you see that the oil is separated from the tomato mixture. This is the moment you’ve been waiting for! The potatoes can be added now.
  6. Make sure all potatoes are nicely covered in tadka, and leave a few minutes to cook so that the spices will adhere well to the potato.
  7. Next, add water, just enough so that the potatoes are covered.
  8. Simmer over low heat. Minimum 20 minutes, preferably 30 to 45 minutes. The next day, this dish tastes even better because all the potatoes get infused with the beautiful spices!
  9. Serve with some fresh coriander or fenugreek leaves, paired with rice or roti. We ate a delicious raita with it too!
  10. If you have completely mastered this recipe and you want to really impress your guests, make sure to take a look at our traditional kitchen range in the Mogra Shop;). Thank you!
Gepost op

Zaken doen in India – Cultuurverschillen

zaken doen in India cultuurverschillen

Zaken doen in India betekent je wagen in een heel andere wereld! Het brengt een heel resem aan emoties en nieuw ontwikkelde vaardigheden met zich mee voor mij. Uitdagingen en cultuurverschillen maar zeker ook verrijking! Samenwerken, uitstijgen boven taal en cultuurverschillen. Voldoening wanneer dat lukt en doorzettingsvermogen wanneer het dreigt mis te lopen…

Eerst wat achtergrond over mezelf & mijn relatie met India. Nadat ik enkele maanden in New-Delhi doorbracht voor mijn studies, ontmoette ik mijn man uit India. Bijna zes jaar zijn we nu getrouwd. Mijn hele schoonfamilie woont in India, we bezoeken elkaar regelmatig en we onderhouden ook intensief contact via telefoon & Skype. Ik had dus best wat interculturele bagage toen ik aan mijn Mogra avontuur begon.

Wat ook belangrijk is te weten om mijn ervaringen in de juiste context te plaatsen, is dat ik besloot om de Mogra producten zelf te ontwerpen en te laten produceren door lokale naaisters in de woonplaats van mijn schoonfamilie om zo plaatselijke werkgelegenheid te creëren. Dit brengt andere uitdagingen met zich mee dan wanneer je een opdracht in handen schuift van een internationaal bedrijf. Ik spreek over mijn ervaringen die ik heb bij het werken met lokale mensen die géén Engels spreken en weinig tot geen internationale blootstelling kennen. Qua communicatie red ik me met een redelijk goed begrip van Punjabi/Hindi. Meestal heb ik vertaalhulp van een familielid, en kan ik tamelijk goed begrijpen wat er gezegd wordt rondom mij. Dat helpt me enorm.

Hieronder lezen jullie wat ik dusver geleerd hebt over zaken doen in India!

Werkuren zijn zeer flexibel. Het werk omhelst de dagelijkse bezigheden waarvan koken de belangrijkste is, niet andersom. Het Indiase dieet is vers en ontzettend uitgebreid en kent vele uren voorbereidings- en bereidingstijd, iets wat het concept van koken in het Westen ver overstijgt. Alles draait rond eten, en de grootste drukte of nood heeft hier geen invloed op. Eten is heilig.

Vele vrouwen die werken, wonen in een joint-family. Na hun huwelijk verhuizen ze naar het huis van hun echtgenoot, waar ze samenleven met eventueel schoonbroers & schoonzussen en in bijna alle gevallen, de schoonouders. De schoondochter neemt de taken van het huishouden op zich, bovenop het werk dat ze eventueel buitenshuis doet. Zo ook het geval bij onze mensen. Privé en werk zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en er rust veel werkdruk op de schouders van vrouwen.

Mensen werken om te overleven en hun familie van een beetje welstand te voorzien, niet noodzakelijk veel welstand. Ik zie in de lagere Indiase middenklasse minder nadruk op werken om te sparen of comfort te creëren, ook al behoort het misschien tot de mogelijkheden. Net een beetje meer dan je nodig hebt is voor velen genoeg. Hoe meer men heeft, hoe meer men deelt en uitgeeft. De focus ligt op familieleven en sociale rolvervulling. De Indiase samenleving is complex. Met geld koop je er geen hulp in moeilijke tijden. De overheid is minder betrouwbaar, er is geen sociale zekerheid, geen werkloosheidsuitkering of pensioensregeling. Je hebt de samenleving nodig, vandaar dat je ook meer in verbinding staat met de mensen om je heen en meer tijd investeert in elkaar helpen, praatjes maken, gebeurtenissen vieren, kortom… je sociaal opvangnet verstevigen. Dit is niet zomaar luiheid of onproductiviteit. En het betekent ook dat productiviteit zeker niet gegarandeerd is met enkel een goed loon, er speelt namelijk veel meer in de leefwereld van je Indiase werknemers.

Het begrip deadline heeft in India dan ook weinig betekenis, dingen geraken af wanneer ze af zijn. Punt. Jij past je aan aan de Indiase omstandigheden, niet andersom. Jouw werk kent evenveel prioriteit als onaangekondigde familiebezoeken, (trouw)feesten of wekenlange begrafenisrituelen van verre familieleden of familie van je talrijke buren. Gastvrijheid en dankbaarheid staan voorop op deze speciale dagen die gevuld worden met religieuze rituelen en extra uitgebreide maaltijden waaraan iedereen samenwerkt.

De persoonlijke relatie staat voorop, je doet zaken als vrienden. Als de vriendschap schade oploopt, gaan de zaken ook gegarandeerd mis. Als dingen verkeerd lopen, ga je dus niet klagen of laat staan geduld verliezen, je behandelt elkaar met grenzenloos begrip en héél veel geduld. Dit vergt oefening!

De communicatie in India is heel vrijblijvend en zaken bespreken verloopt anders dan bij ons. Mensen voelen zich minder onder druk staan door woorden. Stress loert hierdoor misschien minder om de hoek zoals bij ons. Antwoord je vandaag niet op een vraag, dan doe je het morgen wel. Of overmorgen…. of volgende week misschien? Je hoeft je er niet schuldig om te voelen in India, want iederèèn doet het zo. Contacten verlopen meer face-to-face en mensen via e-mail of telefoon aansporen om te communiceren zijn niet steeds even effectief. En dat aansporen is een must. Ga er niet vanuit dat iets vanzelf gaat omdat je er duidelijk om gevraagd hebt. Ga erachter aan, volg het op. En meer dan eens!

Elektriciteit is een onbetrouwbare speler. Als hij uitvalt, is hij uren spoorloos. In de zomer soms weken aan een stuk. Daarom werken onze mensen ook niet met elektrische naaimachines en behalve in grote steden worden airco’s bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt omdat ze teveel energie verspillen.

Het weer is nog een factor om rekening mee te houden bij zaken doen in India. Een hete zomer van 45° zonder enige manier van verkoeling (remember; geen elektriciteit, geen airco en enkel kokend water uit de kranen), maakt dat je écht even moet slapen overdag om gaande en staande te blijven. Je wordt vanzelfsprekend minder productief.
Verder zorgt de zomermoesson ervoor dat stoffen die geblockprint worden, niet kunnen drogen. Zonlicht is nodig zodat de kleuren zich vastzetten na het bestempelen, als het regent raakt alles beschadigd. Ook kan er niet gebreid worden, de breinaalden worden te heet om vast te houden.

Artistieke vrijheid is de norm, een patroon volgen is voor een Indiase naaister vaak een ware uitdaging. In India vertrouwt men erop dat anderen vaak prima in staat zijn om te beslissen wat goed bij jou past. De nadruk ligt hier op wat de ànder kiest, niet noodzakelijk wat jouw voorkeur geniet. Soms zorgt dit voor leuke verrassingen, andere keren een totaal andere kleur rits of knoop die je verwacht had te krijgen! Dit zijn dingen die moeten groeien. Als het vijf keer mis gaat heb je de neiging om op te geven en te geloven dat je nooit zal krijgen wat je vraagt. Dit is echter niet noodzakelijk zo. Met veel geduld, veel communiceren en veel trial-en error, kan je tot een product komen dat jullie allebei blij maakt.

Zo, tot hier mijn voorlopig lijstje met opvallende bevindingen rond werken met India! Dit lijstje is zeker niet af, ik ontdek elke week wel iets nieuws…