Gepost op

Hoe Mogra is ontstaan.


Wie ben ik?

In 2010 nam ik een beslissing die mijn leven een heel nieuwe koers heeft ingestuurd! Ik besloot in het kader van mijn masterthesis een 3tal maanden in India door te brengen voor veldwerk en natuurlijk ook reizen. Als 23 jarig meisje trok ik op m’n eentje een onbekende wereld in die mij altijd mateloos gefascineerd heeft! Het hele verhaal is voor een volgende keer, maar de clue van het verhaal is dat ik er mijn lief vond en een jaar later getrouwd was. Opeens kreeg ik er een grote Indiase schoonfamilie bij en vermengde mijn leven meer en meer met India!

Hoe ontstond Mogra?

Bij het oprichten van Mogra, stond één intentie centraal. Zaken doen in India op een persoonlijke manier die niet alleen mijn liefde voor het land voedt, maar die ook haar mensen ten goede zou komen.

Dat ik textielproducten ging verkopen, was al snel beslist. Mijn passie voor Indiaas textiel gaat vér terug in de tijd. Bij ieder bezoek aan India, neem ik liefst twee koffers vol stoffen, beddengoed, tafelkleden, kussens en tunieken mee naar huis! De kleuren en texturen… ze betoveren me. Eens thuis krijgen deze mooie spullen vaak opvallend veel positieve aandacht van vrienden & familie! Dit bracht me op ideeën en steeds vaker ging ik stilletjes dromen van een eigen India project.

Wie doet er mee?

Mijn gedachten gingen verder dan simpelweg inkopen bij een groothandel en hier verder verkopen. Er moet meer spelen dan geld verdienen. Bij de vraag “Wie gaat onze producten dan maken?”, dook daarom al snel de gedachte aan Simmi op. Simmi is de buurvrouw van mijn schoonouders in India. Zij werkt samen met haar man als tailor voor de lokale gemeenschap en zij en haar familie kunnen extra inkomsten goed gebruiken.

Als ik in India ben, maakt Simmi al mijn kleding en ik heb veel bewondering voor haar. Ik had er vertrouwen in dat haar talenten verder reikten dan enkel tunieken en broeken maken, en vroeg haar of ze interesse had in samenwerken. Zij en haar man Shammi waren meteen heel enthousiast, al waren ze ook wat onzeker of ze de patronen onder de knie konden krijgen. Ze durfden maar moeilijk geloven dat hun creaties het werkelijk tot in Nederland zouden maken. Om deze twijfels weg te nemen en samen die start te maken was het duidelijk dat ik zelf naar India zou gaan. Maar dit avontuur is een nieuwe blog-post waard!

Simmi en haar man willen al een hele tijd hun huis verbouwen. Ze wonen op een bovenverdieping met 2 kinderen en leven in 2 kamers. De keuken is buiten. 1 kamer doet dienst als slaapkamer van de kinderen/woonkamer, de andere van de ouders. In de kamer van de ouders staan ook de naaimachines. Met de beperkte plaats kan Simmi en haar familie prima omgaan, maar met de intense hitte die er hangt in de zomer niet. De bovenverdieping vangt een ganse dag zon en in de zomer stijgen temperaturen makkelijk boven de 50°. Inkomsten in India zijn seizoensgebonden, maar Mogra betekent een continu inkomen voor Simmi & Shammi. De verhuisplannen worden dus werkelijkheid! We hopen dat het Simmi & haar familie in 2017 nog lukt om een koelere thuis te bouwen! Het stukje grond is er alvast, en gelukkig ligt het vlak naast hun huidige woonst.

Waarom kleinschalig en Fair-Trade?

Samenwerken met Simmi heeft ook voor ons voordelen. Ik hou ervan dat onze investeringen op deze manier rechtstreeks naar de mensen gaan die het verdienen en nodig hebben. Het geeft me verder de kans om te leren communiceren op een nieuw niveau in India, zelf patronen te ontwerpen en aan te passen aan de lokale omstandigheden terwijl we nauw samen kunnen werken met de makers. Simmi heeft geen internet of computer, maar mijn schoonouders fungeren als dagelijkse boodschappers, wat ook hun dag vult.

Zo wordt iedereen rondom mij ook een beetje blij van Mogra! En ik hoop natuurlijk vooral dat onze producten jullie dat gevoel mogen doorgeven…

3 gedachten over “Hoe Mogra is ontstaan.

  1. Prachtinitiatief!

  2. Mooi verhaal en leuk initiatief. Ben zelf 2 keer naar India geweest. Fascinerend land. Nu thuis volop aan het Indiaas koken. Heerlijk!

    1. Bedankt William!! Ook ik ben na mijn bezoeken in India gestart met Indiaas koken en zeven jaar later nog steeds niet gestopt of uitgeleerd, heerlijk! Volgende maand komen er weer nieuwe recepten op de blog, misschien zit er iets tussen voor je. Veel kookplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *