Gepost op

Aloo Matar – Een authentiek recept uit India!

zAloo Matar Recept - Aardappel Erwten Curry Authentiek Recept

Aloo Matar Recept – Aardappel Erwten Curry : Een Authentiek Recept

Aardappelen en erwten zijn niet alleen dagelijkse kost in Nederland of België, ook in India staan ze vaak op het menu. Aloo Matar is een makkelijk en heerlijk gerecht dat je redelijk snel op tafel zet. Een kijkje in mijn Mogra Keuken vandaag!

Aloo Matar Aardappel Erwten Curry Recept
Recept Aloo Matar

 

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

  • Aardappelen (4 à 5 grote of 8 à 10 kleine)
  • 1 kop (diepgevroren) doperwten
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 verse tomaten in blokjes gesneden of 1/4 blik tomatenblokjes
  • 3 tenen look, geperst
  • verse gember naar smaak, ongeveer 2,5 cm fijn gesneden
  • 1 à 2 groene Chilipepers

Kruiden (Masala):

  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1/2e theelepel Kurkuma (geelwortel, Haldi)
  • 1 theelepel zout of naar smaak
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel mangopoeder
  • 1 theelepel Kitchen king (of eventueel vervangen door Vadouvan, Garam masala, etc.)
  • 1 laurierblad
  • 2 groene kardamompeulen
  • Stukje kaneel

De basis voor het gerecht is een “tadka”. Een tadka is een basis van olie + verse kruiden en specerijen, bereid op een manier die het aroma van de kruiden optimaal naar boven haalt. De tadka wordt gelijkaardig bereid voor alle Indiase gerechten, enkel de gebruikte kruiden kunnen variëren en soms ook de timing. En die timing mag niet onderschat worden!

Vaak hoor ik mensen enthousiast beginnen aan Indiaas koken, bijvoorbeeld met een veelbelovend kookboek of kookprogramma. Het resultaat ziet er vervolgens goed uit, maar de smaak zit er nèt naast. Het is niet wat je geproefd hebt in India of op restaurant. Zelf heb ik ook een hele tijd met dit probleem gekampt, maar na geruime tijd in de Indiase keuken met de vrouwen in mijn schoonfamilie, weet ik nu wat ik verkeerd deed! Je moet je tijd nemen en niets overhaasten, dàn pas proef je India.

Aloo Matar – Aardappel Erwten Curry

Voorbereiding:

  • Snij de aardappelen in plakken van gewenste dikte
  • Snij de tomaten in blokjes
  • Snij de ui fijn
  • Pureer de look & gember
  • snij de groene chili(s) fijn

Tadka

  1. Om te beginnen, zet je een wok of pan met dikke bodem op een matig tot hoog vuur. (Een gietijzeren stoofpan van het type Creuset of gelijkaardig is ideaal voor dit soort bereidingen)

    Wacht een minuutje tot de pan warm geworden is en voeg daarna een bodempje zonnebloemolie of Ghee toe.

    Test de temperatuur van de olie door 1 komijnzaadje toe te voegen. Gaat het meteen zachtjes dansen, is de temperatuur precies goed! Doet het helemaal niets, ben je te snel en moet de olie nog even opwarmen. Wordt de komijn ineens een pak donkerder, dan ben je jammer genoeg te laat! Dit vergt wat oefening maar is cruciaal voor een goede basis.

  1. Laat de komijn 30 seconden sudderen samen met de kardamom, kaneel en laurierblad en voeg daarna look & gember toe. Even roeren en daarna meteen de ui erbij. Over de ui kan je wat zout strooien, dan bruint hij sneller.

  2. Als de ui licht gebruind is, kunnen ook de overige kruiden erbij. Let wel op dat ze niet aanbranden. Na het toevoegen van de kruiden meteen goed roeren dus! Als je niet zo behendig bent met het openen van kruidenpotjes als een Godin met 8 armen, kan je misschien beter op voorhand al je kruiden in 1 schaaltje doseren en klaarzetten.

  3. Als je kruiden gemixt zijn met de ui en je hebt het geheel een halve minuut geroerd, dan kan je de tomaten toevoegen en het zout. Nu het deksel erop en sudderen!

  4. Regelmatig roeren. Na een minuut of 5 op matig vuur, zie je dat de olie zich gaat scheiden van de tomatenmassa. Dit is het moment waar je op gewacht hebt! De aardappelen kan je nu toevoegen, gevolgd door de erwten.

  5. Zorg ervoor dat alle aardappelen mooi omringd worden met de tadka die je gemaakt hebt, en laat een paar minuten koken zodat de kruiden zich goed hechten aan de aardappel.

  6. Vervolgens voeg je water toe, net genoeg zodat de aardappelen onder water staan.

  7. Laat het geheel op een zacht vuur sudderen. Minimum 20 minuten, bij voorkeur 30 à 45 minuten. De volgende dag smaakt dit gerecht nog lekkerder, omdat alle aardappelen dan doordringt zijn van kruiden.

  8. Serveer met wat verse koriander of fenugriekblad, met rijst of roti. Wij aten er nog een lekkere raita bij!

  9. Als je dit recept helemaal onder de knie hebt en je wil écht indruk maken op je gasten, neem dan zeker een kijkje bij ons traditioneel keukenassortiment in de Mogra Shop ;)!


    Potatoes & peas aren’t just common in the Netherlands or Belgium, even in India they are staple food! Aloo Matar is an easy and delicious dish that you can put on the table fairly quick.

Ingredients for 3 to 4 persons:

  • Potatoes (4 to 5 large or small 8 to 10)
  • 1 cup (frozen) peas
  • 1 large onion chopped
  • 2 fresh tomatoes diced or 1/4 tin tomato cubes
  • 3 cloves garlic, crushed
  • fresh ginger to taste, about 2.5cm finely chopped
  • 1 to 2 green chili peppers

Spices (masalas):

  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 1/2 teaspoon turmeric (Haldi)
  • 1 teaspoon salt or to taste
  • 1 tablespoon coriander powder (Dhania powder)
  • 1 teaspoon mango powder (Amchur powder)
  • 1 teaspoon Kitchen King (if not available, replace by Vadouvan, Garam masala, etc.)
  • 1 bay leaf
  • 2 green cardamoms
  • piece of cinnamon

The basis for the dish is a ‘tadka’. A tadka is a base of oil + fresh herbs and spices, prepared in a manner that best brings out the flavour of the spices. The tadka is similarly prepared for all Indian dishes, what can vary is the herbs used or sometimes the timing. And the timing should not be underestimated!

Often I hear people being really enthusiastic about trying out Indian cooking, for example with the help of a promising cookbook or cooking show. The result then looks fairly good, but the taste is just a bit off. It’s not what you’ve tasted in India or your favourite Indian restaurant. I myself have dealt with this exact problem for a long time, but after spending a considerable amount of time in the Indian kitchen with the women in my dear husband’s family, I now know what I did wrong! You should take your time and not rush, only then you will get the real taste of India.

Aloo Matar – Potato Peas Curry

Preparation:

Cutting the potatoes into slices of desired thickness

Cut the tomatoes into cubes

Cut the onion finely

Mash the garlic and ginger

cut the green chili (s) fine

Tadka

  1. To begin, put a wok or heavy saucepan over medium-high heat. (A cast iron casserole type like Le Creuset or similar is ideal for this type of preparations)
    Wait a minute until the pan is warm and then add a thin layer of sunflower oil or ghee. Test the temperature of the oil by adding 1 cumin seed. If it gently starts dancing right away, the temperature is just right! If it does nothing, you were too fast and the oil still needs warming up. If your cumin immediately goes darker, then sadly you were too late! This takes some practice but it does make a difference.
  2. Allow the cumin to simmer 30 seconds along with the cardamom, cinnamon and bay leaf, then add garlic and ginger. After a good stir, add the onions. You can sprinkle a little salt over the onions so they will brown quickly.
  3. When the onion is lightly browned, other spices can be added. Note that you shouldn’t burn them. So after adding the spices, immediately stir well! If you’re not good at juggling spice jars like an eight armed-goddess, you might better measure all your spices beforehand and get them ready in one bowl.
  4. Make sure to mix the spices well with the onions and brown them for around 30 seconds, then you can add the tomatoes and salt. Now close the lid and simmer!
  5. Regularly stir. After about 5 minutes over medium heat, you see that the oil is separated from the tomato mixture. This is the moment you’ve been waiting for! The potatoes can be added now.
  6. Make sure all potatoes are nicely covered in tadka, and leave a few minutes to cook so that the spices will adhere well to the potato.
  7. Next, add water, just enough so that the potatoes are covered.
  8. Simmer over low heat. Minimum 20 minutes, preferably 30 to 45 minutes. The next day, this dish tastes even better because all the potatoes get infused with the beautiful spices!
  9. Serve with some fresh coriander or fenugreek leaves, paired with rice or roti. We ate a delicious raita with it too!
  10. If you have completely mastered this recipe and you want to really impress your guests, make sure to take a look at our traditional kitchen range in the Mogra Shop;). Thank you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *