Gepost op

Zaken doen in India – Cultuurverschillen

zaken doen in India cultuurverschillen

Zaken doen in India betekent je wagen in een heel andere wereld! Het brengt een heel resem aan emoties en nieuw ontwikkelde vaardigheden met zich mee voor mij. Uitdagingen en cultuurverschillen maar zeker ook verrijking! Samenwerken, uitstijgen boven taal en cultuurverschillen. Voldoening wanneer dat lukt en doorzettingsvermogen wanneer het dreigt mis te lopen…

Eerst wat achtergrond over mezelf & mijn relatie met India. Nadat ik enkele maanden in New-Delhi doorbracht voor mijn studies, ontmoette ik mijn man uit India. Bijna zes jaar zijn we nu getrouwd. Mijn hele schoonfamilie woont in India, we bezoeken elkaar regelmatig en we onderhouden ook intensief contact via telefoon & Skype. Ik had dus best wat interculturele bagage toen ik aan mijn Mogra avontuur begon.

Wat ook belangrijk is te weten om mijn ervaringen in de juiste context te plaatsen, is dat ik besloot om de Mogra producten zelf te ontwerpen en te laten produceren door lokale naaisters in de woonplaats van mijn schoonfamilie om zo plaatselijke werkgelegenheid te creëren. Dit brengt andere uitdagingen met zich mee dan wanneer je een opdracht in handen schuift van een internationaal bedrijf. Ik spreek over mijn ervaringen die ik heb bij het werken met lokale mensen die géén Engels spreken en weinig tot geen internationale blootstelling kennen. Qua communicatie red ik me met een redelijk goed begrip van Punjabi/Hindi. Meestal heb ik vertaalhulp van een familielid, en kan ik tamelijk goed begrijpen wat er gezegd wordt rondom mij. Dat helpt me enorm.

Hieronder lezen jullie wat ik dusver geleerd hebt over zaken doen in India!

Werkuren zijn zeer flexibel. Het werk omhelst de dagelijkse bezigheden waarvan koken de belangrijkste is, niet andersom. Het Indiase dieet is vers en ontzettend uitgebreid en kent vele uren voorbereidings- en bereidingstijd, iets wat het concept van koken in het Westen ver overstijgt. Alles draait rond eten, en de grootste drukte of nood heeft hier geen invloed op. Eten is heilig.

Vele vrouwen die werken, wonen in een joint-family. Na hun huwelijk verhuizen ze naar het huis van hun echtgenoot, waar ze samenleven met eventueel schoonbroers & schoonzussen en in bijna alle gevallen, de schoonouders. De schoondochter neemt de taken van het huishouden op zich, bovenop het werk dat ze eventueel buitenshuis doet. Zo ook het geval bij onze mensen. Privé en werk zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en er rust veel werkdruk op de schouders van vrouwen.

Mensen werken om te overleven en hun familie van een beetje welstand te voorzien, niet noodzakelijk veel welstand. Ik zie in de lagere Indiase middenklasse minder nadruk op werken om te sparen of comfort te creëren, ook al behoort het misschien tot de mogelijkheden. Net een beetje meer dan je nodig hebt is voor velen genoeg. Hoe meer men heeft, hoe meer men deelt en uitgeeft. De focus ligt op familieleven en sociale rolvervulling. De Indiase samenleving is complex. Met geld koop je er geen hulp in moeilijke tijden. De overheid is minder betrouwbaar, er is geen sociale zekerheid, geen werkloosheidsuitkering of pensioensregeling. Je hebt de samenleving nodig, vandaar dat je ook meer in verbinding staat met de mensen om je heen en meer tijd investeert in elkaar helpen, praatjes maken, gebeurtenissen vieren, kortom… je sociaal opvangnet verstevigen. Dit is niet zomaar luiheid of onproductiviteit. En het betekent ook dat productiviteit zeker niet gegarandeerd is met enkel een goed loon, er speelt namelijk veel meer in de leefwereld van je Indiase werknemers.

Het begrip deadline heeft in India dan ook weinig betekenis, dingen geraken af wanneer ze af zijn. Punt. Jij past je aan aan de Indiase omstandigheden, niet andersom. Jouw werk kent evenveel prioriteit als onaangekondigde familiebezoeken, (trouw)feesten of wekenlange begrafenisrituelen van verre familieleden of familie van je talrijke buren. Gastvrijheid en dankbaarheid staan voorop op deze speciale dagen die gevuld worden met religieuze rituelen en extra uitgebreide maaltijden waaraan iedereen samenwerkt.

De persoonlijke relatie staat voorop, je doet zaken als vrienden. Als de vriendschap schade oploopt, gaan de zaken ook gegarandeerd mis. Als dingen verkeerd lopen, ga je dus niet klagen of laat staan geduld verliezen, je behandelt elkaar met grenzenloos begrip en héél veel geduld. Dit vergt oefening!

De communicatie in India is heel vrijblijvend en zaken bespreken verloopt anders dan bij ons. Mensen voelen zich minder onder druk staan door woorden. Stress loert hierdoor misschien minder om de hoek zoals bij ons. Antwoord je vandaag niet op een vraag, dan doe je het morgen wel. Of overmorgen…. of volgende week misschien? Je hoeft je er niet schuldig om te voelen in India, want iederèèn doet het zo. Contacten verlopen meer face-to-face en mensen via e-mail of telefoon aansporen om te communiceren zijn niet steeds even effectief. En dat aansporen is een must. Ga er niet vanuit dat iets vanzelf gaat omdat je er duidelijk om gevraagd hebt. Ga erachter aan, volg het op. En meer dan eens!

Elektriciteit is een onbetrouwbare speler. Als hij uitvalt, is hij uren spoorloos. In de zomer soms weken aan een stuk. Daarom werken onze mensen ook niet met elektrische naaimachines en behalve in grote steden worden airco’s bijvoorbeeld nauwelijks gebruikt omdat ze teveel energie verspillen.

Het weer is nog een factor om rekening mee te houden bij zaken doen in India. Een hete zomer van 45° zonder enige manier van verkoeling (remember; geen elektriciteit, geen airco en enkel kokend water uit de kranen), maakt dat je écht even moet slapen overdag om gaande en staande te blijven. Je wordt vanzelfsprekend minder productief.
Verder zorgt de zomermoesson ervoor dat stoffen die geblockprint worden, niet kunnen drogen. Zonlicht is nodig zodat de kleuren zich vastzetten na het bestempelen, als het regent raakt alles beschadigd. Ook kan er niet gebreid worden, de breinaalden worden te heet om vast te houden.

Artistieke vrijheid is de norm, een patroon volgen is voor een Indiase naaister vaak een ware uitdaging. In India vertrouwt men erop dat anderen vaak prima in staat zijn om te beslissen wat goed bij jou past. De nadruk ligt hier op wat de ànder kiest, niet noodzakelijk wat jouw voorkeur geniet. Soms zorgt dit voor leuke verrassingen, andere keren een totaal andere kleur rits of knoop die je verwacht had te krijgen! Dit zijn dingen die moeten groeien. Als het vijf keer mis gaat heb je de neiging om op te geven en te geloven dat je nooit zal krijgen wat je vraagt. Dit is echter niet noodzakelijk zo. Met veel geduld, veel communiceren en veel trial-en error, kan je tot een product komen dat jullie allebei blij maakt.

Zo, tot hier mijn voorlopig lijstje met opvallende bevindingen rond werken met India! Dit lijstje is zeker niet af, ik ontdek elke week wel iets nieuws…

4 gedachten over “Zaken doen in India – Cultuurverschillen

  1. Heel veel succes met je supermooie website !

  2. Very nicely written! Beautiful and descriptive about you and life that you are living. Best of luck with this!

  3. Mooie en interessante website, leuke producten. Veel succes !!

  4. Net eens komen piepen!
    Wauw daar mag je trots op zijn!
    Je blog las ik met een Big Smile ? echt een plezier om te lezen.
    Heel veel succes met deze mooie website! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *